Op een presenteerblaadje

Boulenoire groepsfoto + vrouwen
1993 – Jaarclub Boule Noire tijdens een zomerdies in Drenthe

Op 1 Maart j.l. kreeg ik een tweet van Talk2Myra of ik “het artikel over #Demmink in VK had gelezen vandaag” omdat ik verhinderd was kon ik geen gedrukt exemplaar meer bemachtigen en moest ik noodgedwongen wachten tot de digitale versie online kwam. Met zeer veel aandacht heb ik het stuk van Toine Heijmans en Elsbeth Stoker tot mij genomen en probeer nu zo goed mogelijk aan Myra’s analyse wens te voldoen, voor zover je het een analyse kan noemen.

Het dynamische duo Toine en Elsbeth hebben al aardig wat artikelen op hun naam staan als medewerkers van de Volkskrant waarvan onderaan dit stuk een opsomming staat, allen zijn netjes geschreven en to-the-point.

“Wie is de man die een vrijwel vlekkeloze carrière had als topambtenaar?” wordt er als vraag gesteld waarmee de toon voor mij wel gezet is.

Al gelijk vallen de verslaggevers met de deur in huis en starten het “profiel” Joris Demmink met een machtige anekdote van een onbekende vrind waarin hij wordt weggezet als de “volstrekt beminnelijke en volstrekt gedecideerd” persoon die niemand gratis naar binnen liet met als risico “voor lul te worden uitgescholden.”

Deze vorm van verzachtende informatie verstrekking zag ik al eerder in het NRC artikel “Een sterke ambtenaar met veel vijanden” uit 2007 uit de pennen van Jan Meeus en Jos Verlaan. (zie: artikel)

In dit mierenzoete artikel van het NRC wordt op een propagandistische manier een profiel naar buiten gebracht van Demmink door reünisten van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum met de focus op Mr. Hylke Brandsma.

Deze Hylke kan zich in alles kan vinden wat de schrijver hem voorlegt. Ik zet de titel meester voor zijn naam want Hylke was tot medio 2011 advocaat bij Nysingh na 38 jaar heeft hij er en punt achter gezet en opereert nu alleen verder vanuit zijn woonhuis te Hoog Soeren.

Op de klassenfoto van 1962 zie ik Hylke staan als een soort van sullig kereltje die met gratie gods bij het groepje van Joris mag horen. Gesandwiched tussen de acteur Walter Crommelin en Rob Swanenburg staart een Jonge Demmink die mij met priemende ogen aanstaard, een zelfverzekerde ietwat arrogante Gooise blik. Hylke doubleerde en heeft nooit eindexamen gedaan met Joris.

Uiterst opmerkelijk vind ik wel dat het betreffende NRC artikel twee maanden na de aangifte van Hüseyin Baybasin tegen Joris Demmink verschenen is.

Toine Heijmans en Elsbeth Stoker vervolgen hun weg met een bondige schets van het gezinsleven van het hechte gezin Demmink dat slechts blijft hangen bij vader Arnold Demmink en moeder Elisabeth van der Esch. Kleine leuke weetjes ontbreken zoals de bijen-houders hobbie van Arnold en het VVD kandidaatschap van Betty bij de raad Blaricum (no. 9 op de lijst) het alles blijft wat oppervlakkig. Tevens vind ik het knap dat de schrijvers weten dat Demmink tot op de dag van vandaag zijn 100 jarige moeder in het verpleeghuis bezoekt en vraag me af wie dat geverifieerd heeft. Demmink zelf of zijn moeder?

Over de rest van de beroemde familieleden van vaderskant wordt gezwegen zoals de actrice Jetty Demmink en de beeldhouwster Corry Demmink, ook opa Gerrit Demmink was niet geheel onverdienstelijk als Directeur van jongens internaat ‘t Augustahuis en de bijhorende onderwijsinstelling Augustaschool.

Het eindigd met het offer van vader Arnold die een stap terug moet accepteren om zijn zoon te kunnen laten studeren.

Dit vertederende stuk wordt gevolgd door een het benoemen van de epische oncontroleerbare krachten in de vorm van pedofiliegeruchten die de voormalige topambtenaar al jaren achtervolgen hetgeen we in vrijwel iedere pro-Demmink publicatie wel terug vinden.

“Dit maakt hem boos zeggen vrienden en bekenden… maar hij gaat er zakelijk mee om.” Soms lijkt het wel of dit standaard in elk pro-Demmink artikel moet worden beschreven.

De schrijvers keren na het benoemen van de negatieve geruchten wederom terug naar een verzameling van quotes en anekdotes van een bont pluimage aan studiegenoten en vrinden van Demmink waaronder Bernard Seckel, één van de partners van Quore Capital en voormalig Managing Director ABN AMRO Corporate Finance, Ivo Opstelten zijn toemalige Minister bij Veiligheid en Justitie die zich opgeworpen heeft als verdediger van zijn voormalige collega, studie- en corpsgenoot alsmede anonieme vrienden en tussendoor nog wat namen waaronder Benk Korthals en Frits Korthals Altes. Ook hier weer wordt dezelfde truc als het NRC uit de kast getrokken waarbij verwondering en naïviteit elkaar afwisselen.

Geheel nieuw voor mij zijn de benoemingen en beschrijvingen van zijn homoseksualiteit die hij voor de buitenwereld en zichzelf verborgen hield.

Er wordt in deze alinea beschreven hoe hij uit de kast is gekomen en hoe hij diverse bars bezoekt waar mannen komen om elkaar te ontmoeten. Eigenaar John Schuld van café The Stairs beschrijft Demmink als Rustig en bescheiden. Keurig en zoet, geen aantrekkelijke man binnen de scene, niet iemand waar je hitsig van werd. Verder voegt hij toe dat hij altijd VVD-kennissen om zich heen had, waarvan ik benieuwd ben wie dat dan zijn.

Ter complimentering drukken de schrijvers er een negatief stempel op om vervolgens de geruchten wederom aan te halen om daarna door de cafe eigenaar de vermoorde crimineel en (jongens)pooier Dick Willard op af te zetten. “Ik was altijd blij als die man weer wegging” Zegt Schuld.
Jammer genoeg worden de dar Festival en de Amstel bar te Amsterdam verzwegen terwijl daar dit het episch centrum was van het pedo-netwerk.

Tussen al dit relaas doemt een zeer interessante quote op van Bernard Seckel die het volgende te melden heeft “Maar voor kinderen, zegt zijn oude schoolvriend, interesseerde Demmink zich ‘geen bal'” aangevuld met “en de verdachtmakingen zijn onwaar, zeggen de mensen die hem omringen: ze vinden het ‘onrechtvaardig’ dat nu ‘ook bij weldenkenden een waarheidsvermoeden groeit’. Vriend sinds zijn studietijd Bernard Seckel: ‘De beschuldigingen komen buitengewoon onwaarschijnlijk over.’
Dit is zowel opmerkelijk als storend omdat de interesse voor kinderen die hier beschreven wordt gaat over het krijgen van eigen kinderen uit een gezonde relatie en niet uit het verkrijgen van kinderen of jonge jongens uit het circuit.

Schrijvers Toine en Elsbeth proberen hier tegen beter weten in de quote te verbuigen en het zo doen lijken alsof Demmink totaal geen interesse heeft waarvan meerdere bronnen bevestigd hebben dat dat wel zo is waaronder Joris zelf.

De cirkeltjes van veren in  de spreekwoordelijke reet steken en rechtbuigen van de misstanden omtrent Demmink herhalen zich nog een aantal maal en worden vervolgens afgesloten met de quote van wederom een anonieme vriend ‘Ik heb niet de indruk dat hij er minder om slaapt of minder om leeft. Hij verstaat de levenskunst. Joris is heel sterk. Die valt niet om.”

Hetgeen ik geenszins geloof, hij slaapt er zeker minder over en leeft er minder om, hij is er iedere dag mee bezig omdat hij nooit en te nimmer met rust gelaten wordt. Dat hij sterk en vooral ook sluw is mag gezegd worden… maar omvallen zal hij zeker.

Het stuk zit goed in elkaar en het zou misschien een leek niet zijn opgevallen dat het bruist van de propaganda dat doet vermoeden dat we werkelijk te maken hebben met een vlekkeloos persoon, maar niets lijkt wat het is en zoals tegenwoordig vaker het geval is dat recht feitelijk krom is.

Er viel me nog iets anders op, tot voor kort wist men niet wie de moeder van Demmink was, waar ze woonde, hoe oud ze was, wat de naam van de jaarclub van Joris was en wie zijn studiegenoten waren, wat de namen en adressen van zijn jaargenoten zijn etcetera bij mij reist de schijn dat de website Meld Demmink een stevige fundering en informatiebron was voor de schrijvers van dit stuk en jammer genoeg wordt dit niet aangemerkt als bron terwijl de website in een eerder artikel “Geniale doofpot of grootse karaktermoord?” door hetzelfde verslaggevers duo Toine en Elsbeth wel genoemd wordt in één adem met de zogenaamde notoire complotdenkers. (zie: Artikel)

Dus als het uitkomt wordt ik dus bij de complotdenkers geschaard en anderzijds wordt mijn complot feitelijke informatie gebruikt als basis voor een witwas artikel, maar ben niet boos op jullie, teleurgesteld misschien, maar niet boos.

Nou Myra alstublieft, hoop dat je genoten hebt van de analyse,
Winston

Voormalige topambtenaren leggen verklaringen af over Demmink – Door: Toine Heijmans, Elsbeth Stoker − 20/06/13 (Artikel)

Geniale doofpot of grootse karaktermoord? – door onze verslaggevers Toine Heijmans en Elsbeth Stoker − 20/06/13 (Artikel)

Nieuwe zaak om misbruik tegen oud-topambtenaar Demmink – Door: Toine Heijmans − 21/11/13 (Artikel)

Profiel Joris Demmink: ‘Hij verstaat de levenskunst. Die valt niet om’ – Door: Toine Heijmans, Elsbeth Stoker − 04/03/14 (Artikel)